Followers

Friday 22 July 2011

Petua Nenek kebayan.

1. Melembutkan daging

tumbuk halia sehingga halus dan campurkan sedikit garam, perapkan bersama daging yang telah dipotong selama setengah jam. kemudian bilas dengan air bersih dan masak seperti biasa. atau rebus daging bersama satu cawan air kelapa sehingga lembut dan masak seperti biasa.

2. Hilangkan kulit berminyak

parut sebiji epal sehingga halus. kemudian sapukan pada kesuluruhan muka dan biarkan selama 15 minit. setelah agak kering, cuci menggunakan aor suam. amalkan 3 kali seminggu hingga anda mendapat kesannya.

3. Bersih sotong dengan mudah

setelah membuang dakwatnya, rendamkan sotong ke dalam air beras dan biarkan selama 10 minit. kulit sotong akan lebih mudah lekang. selain senang dicuci, bau hanyir sotong juga akan hilang. jika perlu, campurkan dengan sedikit garam dan bilas dengan air bersih.

4. Merasa makanan ketika berpuasa

cara mengetahui masakan cukup manis atau masin, letakkan setitik kuah di atas kuku ibu jari tangan anda. jika mendapati bulatan itu berbentuk kecil dan kemas, maka masakan anda sudah cukup rasanya.

5. Hilangkan daki badan

rendamkan segenggam beras selama satu jam, sejatkan hingga sedikit kering. kemudian tumbuk beras dengan sedikit kunyit hidup sehingga lumat. gosokkan bahan ini pada badan yang telah dibasahkan terutamanya bahagian leher dan kaki. bilas dengan air suam. amalan ini juga boleh mencerahkan kulit.

6. Cili jeruk tahan lama

celur cili yang telah dihiris ke dalam air panas. biarkan semalaman. sejat sehingga kering airnya. kemudian campurkan sedikit cuka dan air masak. lalu masukkan ke dalam bekas yang tertutup.

No comments:

Post a Comment